Szent-Györgyi Albert, a C vitamin feltalálójaSzent-Györgyi Albert orvosprofesszor – aki mint a C vitamin feltalálója öregbítette a magyar tudomány hírnevét – Budapesten született 1893 szeptember 16-án. 1917-ben szerzett orvosi diplomát, ezután Prága, Pozsony, Berlin, Leiden, Groningen egyetemein és intézeteiben fejlesztette tovább a tudását. Érdeklődését egyre inkább a biokémia keltette fel. 1927-ben a Cambridge-i-i egyetemen dolgozott a Nobel-díjas F. G. Hopkins meghívására, itt mellékveséből izolált egy akkor hexuronsavnak nevezett anyagot, amelyet ma aszkorbinsavnak nevezünk. Csak úgy mellékesen itt megszerezte a kémiai doktorátust is. Ezután 1 évig a híres Mayo alapítványnál dolgozott az ugyancsak Nobel-díjas E. C. Kendal-al a hexuronsav nagy mennyiségű előállításának a megoldásán.

1930-ban Klebelsberg Kunó, az akkori magyar kultuszminiszter kinevezte a szegedi egyetem kémiaprofesszorának. A legenda szerint itt történt az az eset, hogy a felesége egyszer vajas kenyeret adott neki zöldpaprikával, és ő a laboratóriumában a paprikát elemzés alá vetette. Ekkor derítette ki, hogy a paprika nagy mennyiségben tartalmaz hexuronsavat. Itt, Szegeden derült ki az is, hogy a hexuronsav nem más, mint az aszkorbinsav, vagyis a C vitamin. Ha az igazsághoz hűek akarunk lenni, akkor igazából Szent-Györgyi professzor korszakalkotó felfedezése a C vitamin paprikából való nagy mennyiségű előállításában áll, a C vitamin feltalálója elnevezés nem teljesen helytálló. Valójában a C vitamin felfedezése Axel Host és Alfred Fröhlich nevéhez fűződik, ők 1907-ben izolálták ezt a létfontosságú anyagot, de a használható mennyiség előállíthatóságának megoldása nélkül. Az, hogy nem ő a C vitamin feltalálója a szó legszorosabb értelmében, semmit sem von le a felfedezésének a jelentőségéből, hiszen gyakorlatilag a C vitamin nagy mennyiségű előállítása és a felhasználhatósága mindenképpen az ő nevéhez fűződik.

1937-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat, melyet az indoklás szerint a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért kapott, “különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában”.

1947-ben kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol a Woods Hole-i Izomkutató Intézet igazgatójává nevezték ki. Itt a rák leküzdésével kapcsolatos kutatásokat végzett az élete végéig. 1986 október 22-én hunyt el 93 éves korában az az ember az Egyesült Államokbeli Woods Hole-ben, aki oly sokat tett az emberiség egészségéért, és aki mint a C vitamin feltalálója vonult be az orvostudomány történetébe.