Minden szülő fejében megfordul, hogy szükséges-e a természetes és vitamindús, értékes étrend mellett extra C vitamin gyerekeknek?

A válasz erre csak az lehet, hogyha valóban biotermesztésű teljes értékű, érett gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű biogabonákat és más biológiailag teljes értékű táplálékokat tudunk adni a gyerekünknek, akkor nem szükséges semmiféle vitamin-utánpótlás. Azonban ha az átlagboltban, az átlag szupermarketben vásároljuk az élelmiszert (mint az emberek 95 százaléka), akkor sajnos hiú remény abban bizakodni, hogy a gyerekünk megkapja a fejlődéséhez szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagokat, vitaminokat, köztük a C vitamint.

Paul Clayton (2007) adatai szerint az 1960-as évektől napjainkig a táplálékaink C vitamin tartalma átlagosan 37 százalékkal csökkent. A Gödöllői Agráregyetem kutatási eredményei hazánkban 1966 és 1990 között sajnos ennél még nagyobb csökkenést mutatnak.

Az átlag élelmiszerboltban kapható éretlen, kényszerérett, rosszul tárolt és esetleg számtalan élelmiszer feldolgozáson átesett táplálék még jócskán veszít az amúgy is kevéske vitamintartalmából. Természetesen azon a véleményen vagyunk, hogy a természet termékei, alkotásai általában jobbak, mint az ember által mesterségesen előállítottak. De ha egyszer a mai – szerintünk rossz úton járó – mezőgazdaságban termelt növények nem tudják a talajból felvenni a szükséges ásványi anyagokat egyszerűen azért, mert már azok hiányoznak a talajból  –  akkor valamit tennünk kell.

A megoldás: pótoljuk, ami hiányzik.  Sajnos az ásványi anyagokból, mikro- és nyomelekből, vitaminokból a táplálékaink manapság nevetségesen kis mennyiséget tartalmaznak. Tehát véleményünk szerint szükséges a plusz C vitamin gyerekeknek, hiszen a növekedésben, a szövetek regenerálódásában, a vas felszívódásában, a csontok erősítésében, az immunrendszer erősítésében, a szervezet ellenálló-képességének növelésében, stb. alapvetően fontos szerepe van. Lehetőleg nyújtott felszívódású és természetes C vitamint is tartalmazó készítmény legyen az adott adag. Általában a jobb készítményekben az aszkorbinsav mellett megtalálható a csipkebogyó kivonat is, az ilyen C vitamin gyerekeknek ugyanolyan fontos (vagy még fontosabb), mint a felnőtteknek.

Azért ismét hangsúlyozzuk, nehogy átessünk a ló másik oldalára, a gyerekek számára szükséges  ásványi anyagoknak, vitaminoknak, nyomelemeknek a lehető legnagyobb hányadát természetes és változatos táplálkozás útján kell megkapniuk. Bizony a gyerekeknek sokszor fel kell kínálnunk azt a narancsot vagy egyéb gyümölcsöt, a szendvics mellé legyen elmaradhatatlan a paradicsom és a paprika, stb., és csak pótlásként, megfontoltan, a megfelelő adagokat alkalmazva  adjunk a gyerekeknek természetes eredetű vitaminkészítményeket.Comments

C vitamin gyerekeknek — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>